Valencia

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Spanyolország 3. legfontosabb, és legnépesebb városának, a többek között a tekintélyes kulturális életéről nevezetes, mediterrán, tengerparti Valenciának kb. 810 ezer lakosa van. A város történelme már a Krisztus születése előtti időkre visszanyúlik, római kolónia létesült itt, később pedig a mórokhoz is tartozott a város. Valencia gazdag történelmi kincseit kiválóan harmonizálja az ultramodern, avant-garde épületekkel, talán ezért is hívják sokan "Új Barcelonának". Minden van itt: a történelmi épületek, székesegyházak, és a modern építmények kedvelői, valamint a kulturális kikapcsolódásra vágyók sem csalódhatnak. Valencia éjszakai élete is jelentős. Tengerparti kikötővárosként, a homokos tengerpart, és a tenger is hozzájárul a város csodálatos atmoszférájához. Valenciában tehát van minden, amit csak egy város adhat: régi, és ultramodern épületek, számos szórakozási, és kulturális lehetőség, valamint több homokos tengerpart, és Spanyolország első számú kikötője. Valencia Barcelonához és Madridhoz képest kevésbé ismert, de sok szép, különleges látnivalót nyújtó, barátságos, kellemes város.

Selyembörze / Lonja de La Seda

Az 1482-1548 között épített valenciai Selyembörze, vagy Tőzsdepalota Valencia legismertebb látványossága. Európa egyik legszebb, legfontosabb, és legépebben megmaradt gótikus épületeként 1996 óta az UNESCO Világörökség része. Az épület külső, és belső része varázslatos: a középkori kastélyok monumentalizmusa a korabeli művészet szofisztikáltságával együtt lenyűgöző hatásúak. Az épület kereskedelmi központként, ill. a nevét látva nem meglepően, selyempiacként működött. Itt találkoztak, tárgyaltak, és egyeztek meg a kereskedők egymással.

belépőjegy felnőtteknek 2 EUR, diákoknak 1 EUR 2018-ban. Vasárnap és ünnepnapokon ingyenes belépés! Nyitva hétfő-szombat 9:30-19:00, vasárnap és ünnepnapokon 9:30-15:00. A városközpontban, a Mercado Central közvetlen közelében található. Eljutás: 7, 27, 73 busszal, Mercat Central-Lotja megállóig.

Valencia, Selyempiac

Valencia selyempiac fotó: MacMANU

La Ciudad de las Artes y las Ciencias / A művészetek, és a tudományok városa

A tudomány és művészetek városában a múlt helyett a jövőben tehetnek látogatást a Valenciát meglátogatók. A híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett hatalmas, csodálatos, futurisztikus épületekből álló komplexum megtekintése kötelező. Ez egy valóságos modern építészeti mestermű. Az építkezés 1994 végén kezdődött, az első épületet, a L'Hemisferic-et 1997-ban adták át, a L'Oceanografic 2002-ben, az operaház pedig 2005-ben nyílt meg. Mára Spanyolország egyik leglátogatottabb nevezetessége lett. Ha csak kívülről tekintjük meg az épületeket, nem fizetjük ki a belépőket, akkor is nagy élményben lesz részünk, ez Valencia első számú látványossága. Nézzük sorban a épületeket:

A Palau de les Arts Reina Sofia Operaház Európa egyik legnagyobb presztízsű ilyen jellegű építménye, különleges kinézete, és hihetetlen akusztikája miatt. 3 föld alatti, és 14 föld feletti szintje, és 4 koncertterme van. 75 méteres magasságával ez Európa legmagasabb operaháza.

L'Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma - 110 ezer m2 területű -, és a kontinens jobb akváriumai közé tartozik. A tengeri flóra és fauna több ezer példáját lehet itt megtekinteni, köztük cápákat, és delfineket. Két víz alatti, 70 méter hosszú csatornájában lépve a cápák, és a különböző tengeri állatok szó szerint az ember körül úszkálnak. A halak mellett teknősök, krokodilok, madarak, lepkék, és szárazföldi állatok is csodálhatók itt. Belépőjegy 2018-ban 29,70 EUR, 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 22,30 EUR. Nyitvatartás 10:00- 18:00-20:00-ig, évszaktól függően,de július 14.-augusztus 31. között minden nap 10:00-00:00-ig.

A L'Hemisferic egy fantasztikus 3D IMAX-mozi, planetárium és lézerszínház. Ide a belépő 2018-ban 8,80 EUR, 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 6,85 EUR. L'Oceanografic, és a L'Hemisferic fantasztikus program családoknak is, a gyermekek számára is felejthetetlen, életre szóló élményt fog jelenteni, ill. az idősebb gyermekek, és az érdeklődőbbeket a következő épületek is le fogják nyűgözni.

Museo de las Ciencias Principe Felipe, a Tudomány Múzeuma egy hatalmas, három emeletes interaktív tudományos múzeum, amely az elektromosság, a lézerek, az emberi test, a fizikai törvények, a sportok, hangok, és fények világába nyújt egyedülálló betekintést. Belépő 2018-ban 8 EUR, 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 6,20 EUR. Nyitás 10:00-kor, zárás, évszaktól függően 18:00-21:00 között (június 30.-szeptember 9. között 21:00-kor).

L'Umbracle, a komplexum egyetlen épülete, ahová ingyenes a belépés. A L'Umbracle 7000 négyzetméteren, különleges növényeket mutat be a világ minden tájáról.

A művészetek és tudományok városának része a L'Ágora rendezvénycsarnok, ahol koncerteket és sporteseményeket tartanak, és 6000 fő befogadására képes, valamint az Assut de l'Or híd is. A csodálatos híd 2008. decemberére készült el. 125 méteres magassága a város legmagasabb pontjává teszi.

Akik több épületet szeretnének megnézni, vehetnek kombinált jegyeket is, kedvezőbb áron. Mindhárom fizetős látványosságba (L'Oceanografic, L'Hemisferic, Museo de Ciencias), 3 napig, mindenhova egyszeri belépésre érvényes jegy 37,90 EUR, 4-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 28,80 EUR. Két látványossághoz érvényes kombinált belépők pedig: Hemisferic + Museo de las Ciencias: 12,60 EUR / 9,60 EUR. L'Hemisferic + L'Oceanografic: 31,90 EUR / 24,10 EUR. Museo de las Ciencias + L'Oceanografic: 31,30 EUR / 23,70 EUR.

Eljutás: Busz: 1, 13, 14, 15, 19, 35, 40, 95.

Valencia, Művészetek és a tudományok városa

Valencia, La Ciudad de las Artes y las Ciencias

Művészetek és Tudományok városa

Valencia, La Ciudad de las Artes y las Ciencas képek: Dr. Jaus, Mexicanwave, tempoworld.net/Flickr/Creative Commons

Valencia székesegyháza

 

-->

A valenciai székesegyház a 13-15. század folyamán, egy régebbi mecset helyére épült, főként gótikus stílusban, de a barokk, és a román építészet elemei is felfedezhetők benne. Úgy tartják, hogy a Szent Grál (a pohár, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott) 500 évig a valenciai Katedrálisban volt. A Szent Grál másolata (vagy több kutató szerint az eredeti?) ma is megtekinthető a katedrális egyik kápolnájában. Az eredeti Szent Grálról egy olasz tudós azt tartja, hogy valahol Rómában van. Érdemes megnézni a katedrálist, különösen szép.

 

 

Eljutás: a 4, 8, 9, 11, 16, 28, 70, 71 buszok Reina megállójának közvetlen közelében van, a 3-as, 5-ös és 9-es metró Colón állomásától 10 perc gyaloglásra, a 19-es busz Pl. de l'Ajuntament - Cotanda megállójától pedig 6 perc gyaloglásra van. Belépő: 7 EUR, 12 éves korig 5,50 EUR. Nyitvatartás: április-október: hétfő-szombat 10:00-18:30, vasárnap és ünnepnap 14:00-18:30. November-március: hétfő-szombat 10:00-17:30, vasárnap és ünnepnap 10:00-14:00. A székesegyház harangtornyának (ide a belépődíj további 2 Euró) 207 lépcsőjét megmászva csodálatos, 360 fokos kilátás nyílik Valenciára.

A székesegyház mellett található, a római fórum romjaira épült, 17. századi, ingyenesen megnézhető Basiclica de la Virgen de los Desamparados bazilikát is nagyon érdemes megtekinteni. A székesegyház környéke, Valencia óvárosa, a Casco Antiguo vagy Barrio del Carmen elnevezésű városrészek szintén megérnek egy sétát. A szűk, kanyargós, labirintus-szerű utcák mentén szép régi épületeket, templomokat, valamint remek múzeumokat, piacokat, éttermeket, bárokat lehet felfedezni. Ez Valencia éjszakai életének is a központja, így akik itt foglalnak szállást, könnyen bulizhatnak, de alváshoz egyben zajos rész is.

Valencia, Székesegyház

Valencia, katedrális

Valencia székesegyház képek: sancho_panza, Shankyslens/Flickr/Creative Commons

Torres de Serranos

Valencia két megmaradt városkapujának egyike a Torres de Serranos. 1392-1398 között, a város erődítményrendszerének részeként építették a Torres de Serranost, amely egyes források szerint Európa legnagyobb gótikus kapuja. A Torres de Serranos börtönnek adott helyet, és ünnepségeknél, fesztiváloknál diadalívként szolgált. Számos szintjét megmászva, 140 lépcső leküzdése után a tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Belépő: 2 EUR, vasárnap és ünnepnapokon ingyenes. Nyitva: hétfő-szombat 10:00-19:00 (de télen a naplementétől függően korábban zár), vasárnap és ünnepnapokon 10:00-14:00. Eljutás: 5, 28, 95 busz: Torres del Serrans - Comte de Trénor megálló.

Torres de Serranos

Torres de Serranos, kilátás

Torres de Serranos, és kilátás onnan. Kép: saturn es, Torgeir Hágensen/Flickr/Creative Commons

Plaza del Ayuntamiento

Valencia legnagyobb tere nem csak az Ayuntamiento (a Városháza), a csodálatos, bárki által látogatható épület miatt érdemes a megtekintésre. Valencia központi terén több másik figyelemre méltó modernista épülettel találkozhatunk a 19. század végéről, és a 20. század elejéről. Itt található Valencia egyik leglátványosabb épülete, a központi posta (Edificio de Correos y Telegrafos) is, éttermek, kávézók, és egy szép szökőkút is láthatók Valencia legnyüzsgőbb terén.

Valencia, Városháza

Plaza del Ayuntamiento

Valencia városháza és Plaza del Ayuntamiento. Képek: Jual, mikemac29/Flickr/Creative Commons

Mercado Central

Európa egyik legrégebbi ma is működő ételpiacán (bár maga az épület 1914-ben épült) bele lehet kóstolni az igazi valenciai életbe, átérezni egy kicsit a spanyol piacok sürgés-forgását, és persze helyi ételkülönlegességeket vásárolni a hihetetlenül élettel teli piacon. Vehető itt friss és remek minőségű hús, sonka, hal, sajt, zöldség, gyümölcs, kávé, pékárú. Éttermek is működnek a piac területén.

A piac hétfőtől szombatig 7:00-15:00-ig tart nyitva. A városközpontban, a Selyembörze közvetlen közelében található. Eljutás: 7, 27, 73 busszal, Mercat Central-Lotja megállóig.

Mercado Central

Mercado Central

Mercado Central képek: maclosky, Stijn Nieuwndijk/Flickr/Creative Commons

Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí

A Manuel González Marti kerámiáira épülő múzeum 1954-ben nyílt meg. A csodálatos 18. századi Palacio del Marqués de Dos Aguas palotában működik. A kívül-belül látványos épület, és a szép kerámiák miatt is érdemes ide látogatni, ez Valencia egyik legelismertebb nevezetessége.

A múzeum hétfőnként zárva (valamint zárva: január 1., május 1., december 24., 25,, 31.). Keddtől szombatig nyitva 10:00-14:00, és 16:00-20:00, vasárnaponként és ünnepnapokon 10:00-14:00. Belépőjegy 2018-ban 3 EUR, 18-25 éves diákoknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 1,50 EUR. Ingyenes belépés szombatonként 16:00 után, vasárnaponként, továbbá április 18.-án, május 18.-án, október 12.-én, és december 6.-án. Eljutás: 3-as 5-ös, 7-es és 9-es metróvonal: Colón állomás. Busz: 31, 70, 6, 8, 9, 10, 11, 27, 70, 71.

Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Marti, Valencia

Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Marti. Kép: pedrosimoes7/Flickr/Creative Commons

Jardín del Túria

Európa egyik legszebb, nagyvárosban található parkja, valamint, 110 hektáros területével, Spanyolország legnagyobb városi parkja. Érdemes végigsétálni vagy végigkerékpározni rajta. A park helyén korábban a Túria folyó folyt. Az 1957-es, többszáz halálos áldozatot követelő nagy valenciai árvíz után úgy határoztak, hogy a folyót kivezetik Valencia központjából, hogy elkerüljék az újabb árvizeket. A helyén először egy utat építettek, a helyieknek azonban ez nem tetszett, hiszen a város rengeteg zöldterületet vesztett így. A döntés így az lett, hogy egy parkot hoznak létre a folyó medrében, amely végül 1986-ra készült el. A hidak természetesen megmaradtak - csodálatos 14-17. századi hidak ívelnek át a volt folyón - és ez is különlegessé teszi a látványt. A parkban tavacskák, szökőkutak, sportpályák, kávézók, mászófalak, játszóterek vannak.

Akik gyerekkel utaznak, azoknak érdemes ellátogatni a Jardin Del Túria déli részén, a Pont de L'Angel Custodi közvetlen közelében lévő Parc Gulliverbe is, mely egy igazán kiváló, izgalmas, hangulatos (bár egyesek szerint nem teljesen biztonságos), ingyenesen használható játszótér.

A park a Művészetek és Tudományok városától a Bioparcig húzódik. A Bioparc Valencia különleges, színvonalas, és érdekes állatkertje, melyek megtekintése szintén ajánlott. Eljutás például (de rendkívül nagy területet fog át): 3-as, 5-ös, 7-es és 9-es metróvonal: Alameda állomás.

Jardin del Turia, Valencia

Parc Gulliver

Jardín del Túria és Parc Gulliver. Fotó: budgetplaces.com, gibbix1/Flickr/Creative Commons

Bioparc Valencia

A 25 hektár területű állatkert 2008-ban nyílt. "Új generációs" állatkert, a kerítések, akadályok, állatkerti épületek láthatatlanok, így a Bioparc azt az érzést nyújtja, mintha az állatok természetes élőhelyére látogatnánk el. Ilyet nagyon kevés helyen látni máshol, Európában csak 5 másik hasonló, erre az elvre épülő állatkert létezik. A ketrecek, korlátok helyett folyók, tavak, sziklák választják el az állatokat a látogatóktól, az állatok más állatkertekben látottakhoz képest sokkal nagyobb helyen mozoghatnak, és itt sokkal közelebb lehet hozzájuk kerülni, mint máshol, olyan érzés, mintha szafarin lennénk. Kötelező program gyerekekkel, és az állatok kedvelőinek is. Európa egyik legjobb, legszebb állatkertje.

2018-as belépő 23,80 EUR, 4-12 éves gyerekeknek 18 EUR, 65 éven felülieknek 17,50 EUR. 4 év alatt ingyenes. Nyitvatartás változó, ITT megtekinthetőEljutás: Busz: 3, 29, 67, 81, 95. Vagy metró: a 3-as és 5-ös metróvonal Nou d'Octubre állomásától 10 perc gyaloglásra van.

Bioparc Valencia

Bioparc Valencia

Bioparc Valencia. Képek: rafa_castillo, Alberto-g-rovi/Flickr/Creative Commons

Valencia strandjai

A városközponthoz legközelebbi strand a homokos Las Arenas, a kikötő szomszédságában. A strand 1,2 km hosszú, és 135 méter széles.

Las Arenas strand, Valencia

Las Arenas, Valencia. Kép: jovike/Flickr/Creative Commons

A strand mentén északra sétálva Valencia másik városi strandjára, a homokos Malvarrosa strandra jutunk. Ez Valencia fő, legnépszerűbb strandja, a helyiek körében nagyon kedvelt. Szintén nagyon hosszú és széles partszakasz: 1 km hosszú, 135 méter széles. A strand igen zsúfolt, akik a csendes magányt szeretik, azoknak nem fog tetszeni, de akik az élettel teli strandokat, azoknak igen. A Las Arenas és Malvarrosa strandra a 4-es és 6-os villamossal, a 2, 19, 31, 32 buszokkal, nyáron továbbá a 20, 21, 22-es busszal is eljuthatunk. A Las Arenas és Malvarrosa strandok mellett széles, pálmafás tengerparti promenádon sétálhatunk.

Malvarrosa strand, Valencia

Malvarrosa strand. Kép: Juanedc/Flickr/Creative Commons

Még a városhoz közeli, de már csendesebb, nyugodtabb, tisztább strand a Malvarrosa strandtól egy forrással elválasztott, a Malvarrosától tovább északra lévő Patacona. Lassan mélyülő, gyerekekkel is ideális strand.

A következő két strand már kicsit messzebb van, de megéri a hosszabb utat. A Saler, és a Devesa strandok az Albufera természeti park közelében találhatóak. A Salernek közel 6 km-es, jó minőségű aranyhomokos tengerpartja van, de a gyönyörű strandot sokan szeretik, így a tömeg is nagyobb. 13 km-re, délre található Valenciától. Ez a valenciai strandok királynője, egy kékzászlós, a lehető legjobb minőségű strand. Fehérhomokos part, dűnék, azúrkék tengervíz, és kellemes szellő jellemzi.

Valencia, Saler strand

Valencia, Saler strand kép: @ngie costa

Devesa kevésbé zsúfolt. Ez szintén kékzászlós, homokos, dűnékkel rendelkező strand, de teljes mértékben kiépítetlen. Nincsenek éttermek, de még toilet sem, így fontos ételt, és italt hozni. A bejárattól jobbra nudista strand található, míg a baloldali részen fürdőruhában napoznak az emberek. Akik nem autóval jönnek, azoknak a Salerhez képest még 10 percet kell buszozniuk, majd fél órát gyalogolniuk.

Port Saplaya csendes, 1 km hosszú, nagyon széles) strandját Valencia belvárosától 8 km-re, északra találjuk. Valenciából a 112-es busszal juthatunk ide. A kevésbé zsúfolt, tiszta homokos strand mellett, Port Saplayában egy "kis Velencét" is láthatunk. Port Saplaya egy 70-es években épített, békés üdülőváros, színes házakkal, szép kikötővel, csatornákkal, rengeteg bárral és étteremmel.

Port Saplaya

Port Saplaya

Port Saplaya. Képek: Luciaperodismo, jose31190/Flickr/Creative Commons

A környék valószínűleg legjobb strandja a Playa del Gandia, melyet sokan egész Spanyolország legjobb strandjai között tartanak számon. Valenciától 70 km-re délre van, de egyszerűen elérhető C1 elővárosi vonattal, melyről Platja I Grau De Gandía állomáson kell leszállni, a menetrend ITT lekereshető. Valencia Nord állomástól kb. 1 órás út. Hosszú, széles, gyönyörű, kifogástalanul tiszta aranyhomokos part. Emellett jól felszerelt: zuhanyzók, éttermek, bárok, sportolási lehetőségek, játszóterek vannak a strand területén, napernyők és napágyak is bérelhetők. Sőt, 4 széles strand közül is választhatunk Gandiában.

Gandia strand

 

Playa del Gandia. Kép: Laura Cuttier/Flickr/Creative Commons

Kapcsolat

Perla Apartments Valencia
CALLE SAN MIGUEL 3. 46003 VALENCIA

Tel: +34637644301

Email: Apartments.laperla@gmail.com

Nyitvatartás recepció: 10-22 óráig

Hírek

2018. március 10.
2018. március 06.

Térkép

Search